یادداشت برداری به روش کرنل
فهرست مطالب
روش کرنل برای یادداشت برداری برای اولین بار در دانشگاه کرنل و توسط والتر پاوک به وجود آمد. او توانست با معرفی و ابداع این روش، در کنار تالیف کتابهای آموزشی، به یادگیری دانشجویان به صورت ویژهای کمک کند. به گونه ای که عده زیادی از افراد او را یکی از مهمترین و تاثیرگذار ترین افراد در حوزه آموزش مهارت ها میدانند.
به کمک روش کرنل ما می توانیم علاوه بر این که مطالب را در حجم کمتری خلاصه کنیم، دسته بندی منظمتری نیز داشته باشیم و در هنگام مطالعه، مطالب را با سرعت بالاتر و با کیفیت بیشتر یاد بگیریم. درواقع با این روش سازماندهی شده، مطالب مدت زمان بیشتری در ذهن می مانند.
این سیستم یادداشت برداری در واقع بیشتر مناسب کسانی است که در مقاطع بالای آموزشی مثل دانشگاه یا دبیرستان در حال تحصیل هستند که به دلیل وجود حجم بالای کتابها و منابع درسی، فرصت کافی برای مطالعه چند باره منابع ندارند.
روش استفاده
در این روش باید از تکرار چندباره مطالب پرهیز شود، در واقع به عنوان یکی از اقتصادی ترین روش های یادداشت برداری؛ توضیحات ما باید جامع (شامل تمام مطالب مهم) و مانع باشد (هیچ مطلب بیهوده و کم ارزشی نداشته باشد که بتوان آن را حذف کرد).
دو مرحله مهم برای یادگیری و استفاده از سیستم روش کرنل عبارت است از:
مرحله اول: بخش بندی کاغذ
مشابه نمونه در این مرحله باید کاغذ خود را به ۴ بخش مجزا تقسیم بندی کنید:
۱- دو خط ابتدایی صفحه را به “عنوان” اختصاص دهید.
۲-چهار الی شش خط پایانی را به “خلاصه” اختصاص دهید.
۳- سپس باقی صفحه به دو ستون تقسیم می شود. ستون سمت راست باید حدود ۳۰ درصد کاغذ را شامل شود.
۴- ستون سمت چپ حدود ۷۰ درصد عرض کاغذ را شامل شود.
در این روش نظم و سازماندهی مطالب بیش از هرچیز دیگری دارای اهمیت است؛ پس باید از دستورالعمل گفته شده پیروی شود تا نتیجه کار چیزی شبیه به آن چه می خواهیم درآید.
مرحله دوم: نام گذاری هر بخش به روش کرنل
پس از این که هر بخش را تقسیم بندی کردیم، باید یاد بگیریم هر کدام از آن ها محل قرار گیری چه اطلاعاتی خواهند بود. مشخص کردن این موضوع نه تنها باعث منظم تر شدن خلاصه های ما خواهد شد، بلکه باعث میشود به کمک آن ها، مغز و توانایی های درونی خود را بهتر محک بزنیم.
ستون سمت راست (ستون سرنخ)
ستون سمت راست یا ستون سر نخ جایی است که در آن ما باید نشانهها یا سرنخهایی از خود برای یادگیری و یادآوری مطالب به جای بگذاریم. این مطالب می تواند در هنگام مرور به ما کمک شایانی کنند، تا بفهمیم هر کدام از بخشها مربوط به چه چیزی خواهد بود.
در واقع ستون سمت راست مشخص میکند که مثلا؛ عباراتی که نوشتهایم کلمات کلیدی مربوط به آن مبحث هستند یا سوال خواهند بود.
بیشترین زمان استفاده از این روش شب امتحان خواهد بود، زیرا به کمک آن خلاصه های خود را به خوبی مرور می کنیم تا برای فردا آماده باشیم. در ستون سمت راست باید موضوعات و دسته بندی های اصلی را انجام دهیم. حتی یادداشت کردن نکات مفیدی که به بهبود یادگیری ما می تواند کمک کند هم در این ستون نوشته می شود. علاوه بر آن سعی کنیم که این بخش را در حین مرور و بعد از کلاس پر کنیم.
ستون سمت چپ (جزوه)
بعد از این که عنوان مربوط به هر نوشته را در ستون سمت راست مشخص کردیم، باید خود آن را در ستون سمت چپ قرار دهیم. به عنوان مثلا: اگر در حال خلاصه نویسی در مورد بندپایان هستیم، بعد از این که در قسمت سمت راست عبارت “ویژگی های بندپایان” را یادداشت کردیم، باید در ستون سمت چپ کلماتی چون روش تنفس، مبادله مواد، گوارش مواد و … را در آن یادداشت کنیم، زیرا انجام این کار می تواند در هنگام مرور مطالب ما را یاری برساند.
در نوشتن مطالب در ستون سمت چپ باید به نکات زیر توجه کرد :
*استفاده از جملات کوتاه و خلاصه برای گزارش نوشتن درباره مطلب یا توضیحات استاد.
*نوشتن سوالاتی که در حین مطالعه یا شنیدن تدریس استاد به ذهنمان خطور می کند.
*یادداشت عبارتهای کلیدی مربوط به مطالب.
قسمت پایین صفحه
در این بخش باید یک گزارش یا به عبارتی خلاصه تهیه کنیم. یعنی به صورت کاملا خلاصه درباره هر آن چه که از کتاب یا توضیحات استاد یادگرفتهایم و بر روی کاغذ یادداشت کرده ایم، بنویسیم. البته باید دقت داشته باشیم که حتما بعد از تمام شدن کلاس یا مطالعه کردن نوشته ها به این کار پرداخته شود و قبل از کامل شدن فرایند، انجام نشود.
تکنیک های مرور یادداشت به روش کرنل
پس از این که نوشتن مطالب به اتمام رسید، در روش کرنل باید به مرور مطالب بپردازیم تا بتوانیم اطلاعات را بهتر در ذهن خود ثبت کنیم.
۱-تکنیک پوشاندن: در این روش بهتر است متن ستون سمت چپ را به وسیله یک کاغذ بپوشانیم. سپس سعی کنیم با نشانه هایی که در ستون سمت راست یادداشت خود نوشتهایم، مطالب مربوط به ستون سمت چپ را حدس بزنیم. این موضوع به ما کمک می کند تا با تحریک مغز خود بهره وری آن را افزایش داده و مطالب را به سمت حافظه بلند مدت خود سوق دهیم.
۲-تکنیک طرح سوال: دومین راه در یادگیری روش کرنل که می تواند آن را چند برابر کند، طرح کردن سوال می باشد. سوال کردن از خود یکی از بهترین روش های مطالعه و یادگیری خواهد بود که ما می توانیم در هنگام مرور مطالب از آن بهره ببریم.
۳-تکنیک تکرار: آخرین نکته مهم در به کار بردن روش کرنل این است که ما بتوانیم برنامهریزی خوبی داشته باشیم و در فواصل زمانی معین نوشته های خود را مرور کنیم.
برای دانلود فایل جدول کلیک کنید.
برچسب:خلاصه نویسی, یادداشت برداری
1 Comments