
۱۰ عادت دانش آموزان موثر
فهرست مطالب
مقدمه
کلید تبدیل شدن به یک دانش آموز موثر این است که یاد بگیرید چگونه هوشمندانه تر مطالعه کنید، نه سخت تر. این موضوع با پیشرفت تحصیلی بیشتر و بیشتر صادق می شود. یک یا دو ساعت مطالعه در روز معمولاً برای گذراندن دوران راهنمایی با نمرات رضایت بخش کافی است، اما با ورود به دبیرستان، اگر نمی دانید چگونه مطالعه کنید، ساعات کافی در روز برای انجام تمام مطالعه وجود ندارد. اکثریت قریب به اتفاق دانش آموزان موفق با ایجاد و به کارگیری عادات مطالعه موثر به موفقیت خود می رسند. در زیر ۱۰ عادت مطالعه برتر توسط دانشجویان موفق و نفرات برتر کنکور به کار گرفته شده است. بنابراین اگر می خواهید دانش آموز موفقی شوید، ناامید نشوید، تسلیم نشوید، فقط برای ایجاد هر یک از عادات مطالعه زیر تلاش کنید تا نمرات خود را افزایش دهید، دانش شما افزایش یافته و توانایی شما در یادگیری و جذب اطلاعات بهبود می یابد.
۱. تمام مطالعه خود را در یک جلسه فشرده نکنید.
آیا تا به حال متوجه شده اید که شب ها تا دیروقت بیدار باشید و انرژی بیشتری صرف باز نگه داشتن پلک های خود نسبت به زمانی که در حال مطالعه هستید صرف کنید؟ اگر چنین است، زمان تغییر فرا رسیده است. دانشآموزان موفق معمولاً کار خود را در بازههای زمانی کوتاهتری قرار میدهند و به ندرت سعی میکنند تمام مطالعهشان را فقط در یک یا دو جلسه خلاصه کنند. اگر میخواهید دانشآموز موفقی شوید، باید یاد بگیرید که در مطالعات خود ثابت قدم باشید و دورههای مطالعه منظم و در عین حال کوتاهتری داشته باشید.
۲. برنامه ریزی کنید.
دانشآموزان موفق زمانهای خاصی را در طول هفته برای مطالعه برنامهریزی میکنند و سپس به برنامه خود پایبند هستند. دانش آموزانی که به صورت پراکنده و غریب مطالعه می کنند، معمولاً به خوبی دانش آموزانی که برنامه مطالعه مشخصی دارند، عمل نمی کنند. حتی اگر همه شما درگیر مطالعات خود هستید، ایجاد یک روال هفتگی، که در آن مدت زمانی را چند روز در هفته برای مرور دوره های خود اختصاص دهید، این اطمینان را ایجاد می کند که عاداتی را ایجاد می کنید که به شما امکان می دهد در تحصیل طولانی مدت موفق شوید.
۳. ساعت مطالعه مشخصی داشته باشید.
نه تنها مهم است که برای مطالعه برنامه ریزی کنید، بلکه مهم است که یک روال مطالعه مداوم و روزانه ایجاد کنید. وقتی هر روز و هر هفته در ساعت مشخصی مطالعه میکنید، درس خواندن به بخشی منظم از زندگی شما تبدیل میشود. شما از نظر ذهنی و عاطفی برای هر جلسه مطالعه آمادگی بیشتری خواهید داشت و هر جلسه مطالعه سازنده تر خواهد بود. اگر به دلیل اتفاقات غیرمنتظره مجبورید برنامه خود را هر از چند گاهی تغییر دهید، اشکالی ندارد، اما به محض اینکه رویداد تمام شد، به روال خود بازگردید.
۴. هر بازه مطالعه باید هدف خاصی داشته باشد.
صرف مطالعه بدون جهت موثر نیست. شما باید دقیقاً بدانید که در طول هر جلسه مطالعه باید چه کارهایی را انجام دهید. قبل از شروع مطالعه، هدف آن بازه مطالعه را تعیین کنید. (مثلا: در این بازه قصد دارم صفحه ۱۹ تا ۲۲ زیست دهم را بخوانم و سپس ۱۵ تست حل کنم.)
۵. تا حد امکان به هیچ وجه بازه مطالعه برنامه ریزی شده خود را به تعویق نیندازید.
بسیار آسان و معمول است که جلسه مطالعه خود را به دلیل عدم علاقه به موضوع به تعویق بیندازید، زیرا کارهای دیگری پیش می آید که باید انجام دهید و یا حتی صرفا به این خاطر که که تکلیف سخت است سراغش نمی روید. دانش آموزان موفق درس خواندن را به تعویق نمی اندازند. اگر بازه مطالعه خود را به تعویق بیندازید، مطالعه شما بسیار کم اثر می شود و ممکن است به همه چیزهایی که نیاز دارید نرسید. به تعویق انداختن کار نیز منجر به عجله می شود و عجله اولین عامل اشتباه است.
۶. ابتدا از سخت ترین موضوع شروع کنید(اول قورباغه ی زشت را بخور)
از آنجایی که دشوارترین تکلیف یا موضوع شما به بیشترین تلاش و انرژی ذهنی نیاز دارد، ابتدا باید از آن شروع کنید. هنگامی که سخت ترین کار را کامل کردید، تکمیل بقیه کار بسیار آسان تر خواهد بود. باور کنید یا نه، شروع با دشوارترین موضوع به میزان زیادی اثربخشی جلسات مطالعه و عملکرد تحصیلی شما را بهبود می بخشد.
البته توجه شود که تحت شرایطی (مثلا اگر دانش آموزی هستید که شروع کار ها بیش از حد نرمال، برایش سخت است) ممکن است این عادت پیشنهاد نشود که بهتر است دراین باره با مشاور خود مشورت کنید.
۷. همیشه یادداشت های خود را قبل از شروع یک تکلیف مرور کنید.
بدیهی است، قبل از اینکه بتوانید یادداشت های خود را مرور کنید، ابتدا باید یادداشت هایی برای مرور داشته باشید. همیشه در کلاس یادداشت برداری کنید. قبل از شروع هر بازه مطالعه و قبل از شروع یک تکلیف خاص، یادداشت های خود را به طور کامل مرور کنید تا مطمئن شوید که چگونه تکلیف را به درستی انجام دهید. مرور یادداشت های خود قبل از هر بازه مطالعه به شما کمک می کند موضوعات مهمی را که در طول کلاس درس آموخته اید به خاطر بسپارید و مطمئن شوید مطالعه شما هدفمند و موثر است.
۸. مطمئن شوید که در حین مطالعه حواس شما پرت نمی شود.
همه حواسشان به چیزی پرت می شود. بعضی تلویزیون، بعضی خانواده و بعضی حتی محیط بسیار ساکت (برخی افراد در واقع با کمی صدای کم پس زمینه بهتر مطالعه می کنند). وقتی در حین مطالعه حواستان پرت میشود معمولا رشته افکارتان را از دست میدهید و نمیتوانید تمرکز کنید که هر دو منجر به مطالعه بسیار بیاثر میشوند. قبل از شروع مطالعه، مکانی را پیدا کنید که در آن حواس شما پرت نشود. برای برخی از افراد این یک اتاقک آرام در قسمت های داخلی کتابخانه است و برای برخی اتاق خود در خانه و برای برخی دیگر به شیوه های متفاوت دیگر.
۹. از گروه های مطالعه به طور موثر استفاده کنید.
تا به حال این جمله را شنیده اید که “دو سر بهتر از یک سر است؟” خب این می تواند به ویژه در مورد مطالعه صادق باشد. کار در گروه شما را قادر می سازد (۱) زمانی که برای درک مفهومی مشکل دارید از دیگران کمک بگیرید، (۲) تکالیف را سریعتر انجام دهید، و (۳) به دیگران آموزش دهید، که به موجب آن به سایر دانش آموزان و خودتان کمک کنید تا موضوع را درونی کنید. با این حال، اگر گروههای مطالعه ساختارمند نباشند و اگر اعضای گروه ناآماده باشند، میتوانند بسیار ناکارآمد شوند. دانش آموزان مؤثر از گروه های مطالعه به طور مؤثر استفاده می کنند.
۱۰. یادداشت ها، تکالیف مدرسه و سایر مطالب کلاس خود را در آخر هفته مرور کنید.
دانش آموزان موفق آنچه را که در طول هفته آموخته اند در آخر هفته مرور می کنند. به این ترتیب آنها به خوبی آماده هستند تا به یادگیری مفاهیم جدید ادامه دهند که بر اساس درس های قبلی و دانش کسب شده در هفته قبل است. البته در سال کنکور ممکن است باتوجه به حجم زیاد مباحث شیوه مرور قدری متفاوت باشد که این موضوع توسط مشاورتان برای شما در نظر گرفته خواهد شد.
بی تردید اگر به تدریج عادات ذکر شده در بالا را ایجاد کنید، پیشرفت بزرگی در موفقیت تحصیلی خود خواهید دید.
برچسب:برنامه ریزی, دانش آموز موثر, عادت ها